Зам. главният прокурор и кандидат за ръководител на държавното обвинение през

...
Зам. главният прокурор и кандидат за ръководител на държавното обвинение през
Коментари Харесай

Гешев обяви края на чиновниците рекетьори

Зам. главният прокурор и претендент за началник на държавното обвиняване през идващите 7 година Иван Гешев продължи поредицата си бомбастични твърдения. Този път той разгласи, че ще сложи завършек на рекета на държавни служители против бизнеса и жителите. Заканата му пристигна след акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП в Бургаската дирекция по безопасност на храните, където бяха арестувани 7 души. " Казвал съм го преди, споделям го и в този момент - тези държавни чиновници, които не желаят да работят за страната, са свободни да изоставен и да развиват някакъв частен бизнес от рода на този, който са рекетирали. Но това е по-трудното, нали? По-лесно е да щавиш дребни и междинни предприемачи. Трябва да е ясно, че тези времена, в случай че не са завършили, завършват ", съобщи Гешев пред Българска национална телевизия.

От прокуратурата оповестиха през вчерашния ден, че арестуваните при интервенцията ще бъдат обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, като за неин началник е спряган шефът на локалната дирекция на БАБХ доктор Георги Митев. Според проверяващите групата е събирала от заведения за хранене така наречен такса успокоение, като за целта от 2016 година петимата обвиняеми държавни чиновници постоянно правили фиктивни инспекции или пък прекратявали почнали инспекции на търговски обекти в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен, с цел да получават. В избрани случаи шефът на ОДБХ-Бургас персонално спирал настоящи инспекции, отивайки на място и оказвайки влияние върху свои подчинени. Не е ясно за какво незаконната група е оставена да работи цели 3 години, а службите едвам в този момент са я погнали. 

" Дейността на тази група е в две съществени посоки. Едното е една незаконна матрица, която съществува и по каузи, които сме водели против чиновници на митниците, на Национална агенция за приходите, на Министерство на вътрешните работи, а точно групи, които вземат така наречен такса успокоение, с цел да не изпълнят служебните си отговорности. Втората активност е, че част от управлението на Областната дирекция на БАБХ в Бургас стои импровизирано зад компания, чиято активност е главно подписване на контракти с заведения за хранене, където има скотски боклуци. Сключвани са фиктивни контракти, без да се прави въобще активност ", посочи Иван Гешев.

Участниците в заверата вземали по 400-900 лева от притежателите на заведения и други обекти за правене на „ Система за самоконтрол “. На търговците бил посочван съответният човек, който да им изготви въпросната система. А на тези, които не се съобразявали с рекомендацията, БАБХ издавала писмени наставления и налагала наказания. 

При осъществените претърсвания в жилищата на упрекнатите и четири служебни пространства са открити и конфискувани пари в левове, евро и долари с равноценност към 25 000 лева,документи, мемоари, телефони, компютри и други Зам.-главният акцентира, че тази акция няма общо с провелата се преди към месец инспекция за нелегално загробване на свине около африканската чума. 

" На шефа на БАБХ-Бургас е избрана парична гаранция от 150 000 лв., а за останалите от групата гаранцията е по 75 000 лв., казаха от прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР